Wanneer heeft u een taxatie van uw woning nodig?

Wij krijgen regelmatig vragen over woningtaxaties. Een belangrijk onderwerp, want een taxatie speelt een cruciale rol bij verschillende financiële beslissingen rondom uw woning. Maar wanneer heeft u deze precies nodig? Ing. Lisanne Roet NVM makelaar-taxateur geeft 5 redenen om een taxatie van uw woning te laten uitvoeren.

1 - Hypotheek afsluiten of wijzigen

Lisanne: “Een woningtaxatie is vaak onmisbaar bij het afsluiten van een hypotheek. Of u nu een bestaande woning koopt, uw hypotheek wilt oversluiten of verhogen, de bank zal vrijwel altijd om een taxatierapport vragen. Dit rapport dient als onderpand voor de hypotheek en geeft de bank zekerheid overe waarde van uw woning.”

2 - Aankoop van uw woning

"De financier van de kopers zal meer achtergrondinformatie ontvangen voor de juiste aankoop- of verkoopbeslissing en daarbij is taxatie verplicht bij het bepalen van een realistische koopprijs. Het geeft alle partijen een objectief beeld van de waarde van uw woning in de huidige markt, waardoor er een weloverwogen beslissing kan worden genomen."

3 - Erven of scheiden

U en uw partner willen de bezittingen verdelen, bijvoorbeeld als u gaat scheiden, of u wilt de waarde van een woning weten bij een echtscheiding of overlijden.
“Bij een erfenis of echtscheiding is het vaak noodzakelijk om de exacte waarde van een woning vast te stellen. Een onafhankelijke taxatie zorgt ervoor dat alle betrokken partijen een eerlijk beeld krijgen van de waarde, wat potentiële conflicten kan voorkomen.”

4 - Hypotheek oversluiten, verhogen of af te lossen

"Als u een huis koopt, wil de hypotheekverstrekker weten wat de woning waard is. Daarom stelt hij een taxatie verplicht. Dit geldt zowel voor de waarde bij normale verkoop als bij gedwongen verkoop, de executiewaarde genoemd. De waarde van uw woning hangt af van diverse factoren. Wanneer u ervoor kiest om uw hypotheek sneller af te lossen dan de vastgestelde doorlooptijd, is het zeker gunstig om uw woning opnieuw te laten taxeren. De verlaging van de restschuld kan namelijk invloed hebben op het risico en dus op uw renteopslag."

5 - De fiscale woningwaarde van uw woning weten

"Als u voor uw belastingaangifte wilt weten hoeveel uw eigendommen waard zijn, is het ook goed om een taxatie te laten doen."

6 - Verzekering afsluiten

“Voor een goede verzekering van uw woning is het belangrijk de juiste waarde te kennen. Een te lage verzekerde waarde kan problemen geven bij schade. Een taxatie helpt u het juiste bedrag te bepalen voor uw opstalverzekering.”

7 - Bezwaar tegen WOZ-waarde

“Wist u dat een taxatierapport ook kan helpen bij het maken van bezwaar tegen de WOZ-waarde van uw woning? Als u denkt dat de gemeente de waarde van uw woning te hoog heeft ingeschat, kan een professionele taxatie uw bezwaar ondersteunen.”

Wanneer is een taxatie niet nodig?

“Een taxatie is niet altijd nodig is. Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning bijvoorbeeld, of wanneer uw hypotheek lager is dan 60% van de WOZ-waarde, kan een taxatie vaak achterwege blijven.”

Kies voor een NVM Register-Taxateur

“Bij Teunisse Makelaars van Purmerend begrijpen we het belang van een nauwkeurige en betrouwbare taxatie. Onze NVM Register-Taxateurs zijn aangesloten bij NRVT en NWWI waarmee de kwaliteit en deskundigheid van onze taxaties is gewaarbord. We werken snel en flexibel, zodat u niet lang hoeft te wachten op uw taxatierapport.”

Eén all-in tarief

“Een groot voordeel van onze dienstverlening is ons transparante prijsbeleid. U betaalt één vast all-in tarief voor de taxatie, zonder verborgen kosten. Daarnaast wordt ons taxatierapport gevalideerd door het NWWI, wat betekent dat het voldoet aan de eisen van alle geldverstrekkers. Onze klanten waarderen onze service en deskundigheid met een 9,4 op Funda. We streven ernaar om elke klant met dezelfde zorg en aandacht te behandelen.”

Een taxatie is meer dan alleen een waardebepaling. Het is een waardevol instrument bij verschillende financiële transacties rondom uw woning. Het geeft een objectief beeld en helpt u bij het maken van weloverwogen beslissingen. Staat u voor een dergelijke beslissing? Maak een afspraak met een van onze erkende taxateurs. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het taxeren van uw woning in Purmerend en omstreken.

Lees ook:
Kies de beste waardebepaling voor uw situatie
Laat uw woning taxeren door onze erkende taxateurs
Huis verkopen in Purmerend en omstreken

Maak een afspraak

Wilt u uw huis laten taxeren? Maak een afspraak met een van onze taxateurs. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de waarde van uw woning. Bel ons op +31 (0)229-420958 of stuur een e-mail naar contact@teunisse.nl.

Naar boven