11 tips voor het bezichtigen van een woning in Waterland en de Zaanstreek

Een huis kopen in Waterland en de Zaanstreek vergt de nodige kennis om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Onze waterrijke omgeving is prachtig maar brengt ook typische waterrijke gebreken met zich mee. En dan staat de woningmarkt ook nog eens behoorlijk onder druk. Hoe kunt u toch nog een huis kopen? Ing. Lisanne Roet NVM Register Makelaar - Taxateur o.g. geeft 11 tips voor een goede voorbereiding op bezichtigingen, de start van een verantwoorde huizenjacht.

Lisanne: “De woningmarkt in Waterland en de Zaanstreek is krap en er is veel concurrentie onder kopers. Vaak is het al lastig om in aanmerking te komen voor een bezichtiging. Daarbovenop kunnen typische regionale aspecten gebreken met zich meebrengen die je op het eerste oog misschien niet ziet maar voor de toekomst verstrekkende gevolgen kunnen hebben. Onze aankoopmakelaars kunnen dat voorkomen. Zij kijken met een zakelijke blik naar de woning, weten deze op de juiste waarde te schatten en kunnen indien nodig hooggespannen verwachtingen temperen. Dat begint al bij de bezichtiging zelf waarbij zij een realistisch beeld geven van de woning en adviseren om een bod uit te brengen of om toch maar even verder te kijken.”

Bezichtigingstips van onze aankoopmakelaars

Tijdens bezichtigingen nemen we onze klanten stap voor stap mee door de woning. Ter voorbereiding geven we ze de volgende tips met onder andere typische aandachtspunten die spelen in de regio’s Waterland en de Zaanstreek:

  1. Gebruik onze nieuwe bezichtigingsfolder als gids
    Onze bezichtigingsfolder biedt een praktische checklist waarmee u uw indrukken van elke ruimte in de woning overzichtelijk kunt bijhouden. Van de woonkamer en keuken tot de tuin en zolder: met onze checklist zorgt u ervoor dat u niets over het hoofd ziet. Noteer direct uw eerste indrukken van aspecten zoals de afwerking, lichtinval, en onderhoudsstaat. Deze folder helpt je om objectief te blijven en goed te kunnen vergelijken.
  2. Onderzoek de fundering
    De regio's Waterland en Zaanstreek hebben unieke bouwkundige aandachtspunten door hun geografische ligging, historische ontwikkeling en bodemgesteldheid. Bij het kopen van een huis in deze gebieden is gedegen vooronderzoek cruciaal, met specifieke aandacht voor funderingen. Zowel voor houten palen als betonnen funderingen. Zo kan bijvoorbeeld door droogte de grondwaterstand zodanig dalen dat funderingen extra kwetsbaar worden. Vooral voor woningen van vóór 1970 adviseren wij meestal een gespecialiseerd funderingsonderzoek te laten uitvoeren.
  3. Check op betonrot
    In de regio zijn veel woningen waarbij beton een belangrijk constructiemateriaal is. Betonrot kan ontstaan door slechte kwaliteit beton of cementmengsels in oudere bouwperiodes en het binnendringen van vocht, waardoor wapeningsstaal in het beton gaat roesten. Deze problemen herken je bijvoorbeeld aan scheuren in betonnen constructies, balkons of lateien en afbrokkelend beton rondom de wapening. Als we dit zien, raden we altijd een bouwtechnische keuring aan, gericht op betonrot.
  4. Zijn er verzakkingen?
    Door de veen- en kleigronden zijn verzakkingen in zowel Waterland als de Zaanstreek een bekend probleem. Vooral in Waterland zijn er veel historische dorpen (zoals Broek in Waterland en Monnickendam) waar woningen op veengrond staan. Hier kunnen straten en huizen ongelijk verzakken. In de Zaanstreek, met een mix van oudere huizen en moderne bouw, zie je eveneens verzakkingen, vooral in wijken gebouwd op opgehoogde grond. Onze aankoopmakelaars controleren extra scherp op scheuren in muren en vloeren en laten indien nodig een onderzoek uitvoeren.
  5. Bouwkundige keuring voor historische woningen
    Beide regio's hebben veel historische woningen en monumentale panden, met unieke uitdagingen. Zo kent Waterland traditionele houten woningen die regelmatig onderhoud vereisen aan gevels, kozijnen en dakconstructies. Vochtproblemen zijn hier vaak een aandachtspunt. In de Zaanstreek kunnen monumentale panden, zoals de typische Zaanse houten huizen, verborgen gebreken hebben in fundering, houtwerk en dakconstructies. Bij oudere of monumentale woningen is een uitgebreide bouwkundige keuring dan ook essentieel, inclusief beoordeling van het houtwerk op houtrot en schimmelvorming.
  6. Controleer op vocht- en wateroverlast
    De nabijheid van water in beide regio's verhoogt het risico op vochtproblemen. Die zie je met name in de kruipruimtes die vochtig kunnen zijn en soms zelfs onder water staan. Maar ook dakconstructies kunnen vocht bevatten waardoor lekkages of schimmelvorming ontstaan. Bij vermoeden van dit soort gebreken laten wij een bouwkundige inspectie uitvoeren, gericht op kruipruimtes, dakgoten, daken en afvoeren.
  7. Let op erfpacht en de voorwaarden
    Erfpacht is een belangrijk aandachtspunt, omdat veel woningen op grond van de gemeente staan waarvoor erfpacht geldt. Tijdens de bezichtiging is het belangrijk om te weten of de erfpacht is afgekocht en voor welke periode. Vraag naar de jaarlijkse kosten en naar de mogelijkheden en voorwaarden om de erfpacht af te kopen of om te zetten naar eeuwigdurende erfpacht. Onze aankoopmakelaars kunnen u door dit proces begeleiden en inzicht geven in de financiële consequenties.
  8. Informeer naar het bestemmingsplan en gemeentelijke regels
    In Waterland en de Zaanstreek gelden vaak strenge regels voor bouwen en verbouwen, vooral bij monumenten en beschermde dorpsgezichten (zoals in Broek in Waterland en de Zaanse Schans). Voor zowel bestaande bouw als verbouwingen is het belangrijk om te controleren of er beperkingen zijn vanuit het bestemmingsplan. Dit kan invloed hebben op toekomstige verbouwingsplannen, zoals het uitbouwen van een dakterras of het samenvoegen van appartementen. Wij informeren altijd bij de gemeente naar bestemmingsplannen, vergunningen en eventuele beperkingen bij verbouwing of uitbreiding van de woning.
  9. Verken de omgeving en voorzieningen
    Naast de woning zelf speelt ook de omgeving een grote rol in uw woongenot. Onze regio heeft uiteenlopende gemeenten en wijken, met elk een eigen karakter. Verken de buurt daarom op verschillende momenten van de dag en let op voorzieningen zoals openbaar vervoer, parkeermogelijkheden, winkels, en groenvoorzieningen. Onze bezichtigingsfolder biedt handige tips om de buurt goed te beoordelen, zodat u weet of de locatie bij uw leefstijl past.
  10. Stel gerichte vragen aan de makelaar
    Bereid specifieke vragen voor over de woning. Vraag bijvoorbeeld naar de isolatie, ventilatie, asbest, het energielabel, de technische staat van de installaties, en bijzonderheden zoals de erfpachtvoorwaarden. Onze aankoopmakelaar helpt u om de juiste vragen te stellen en belangrijke details boven tafel te krijgen die essentieel kunnen zijn voor uw besluit.
  11. Bezoek de woning meer dan één keer
    Een tweede bezichtiging, bij voorkeur op een ander tijdstip, kan nuttig zijn om een completer beeld te krijgen. Zo kunnen omgevingsfactoren, zoals het geluid van verkeer of anderszins drukte in de buurt, variëren door de week heen. Samen met uw aankoopmakelaar kunt u hierdoor nog gerichter kijken naar de woning.

De voordelen van een aankoopmakelaar

Onze aankoopmakelaars staan u graag bij tijdens de bezichtiging. Zij hebben kennis van vastgoedregels en de huidige marktontwikkelingen in Waterland en de Zaanstreek. Onze expertise van de regio helpt u niet alleen om de woning kritisch te beoordelen, maar biedt ook inzicht in typische regionale aspecten die grote consequenties kunnen hebben voor de koop van een huis in Purmerend en omstreken. Dit helpt u om een weloverwogen beslissing te nemen.


Met een goede voorbereiding, de juiste begeleiding door een aankoopmakelaar en onze bezichtigingsfolder krijgt u een heldere kijk op de woning en de unieke aspecten van de woningmarkt in Waterland en de Zaanstreek. Maak een afspraak voor een oriënterend gesprek met ons kantoor in Purmerend. Dan komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling en de voordelen van het bezichtigen van een woning met een aankoopmakelaar.

Download onze Bezichtigingsfolder

Lees ook:
Maak kennis met de kenners van Purmerend en omstreken
Onze 10 zekerheden waar u op kunt rekenen
Nieuw record woningprijzen Purmerend en omstreken
Teunisse Makelaars van Purmerend, bij ons staat de klant centraal
Wanneer heeft u een taxatie van uw woning nodig?

Maak een afspraak

Wilt u uw huis kopen of verkopen in Purmerend en omstreken? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel ons op +31 (0)299-420958 of stuur een e-mail naar contact@teunisse.nl.

Naar boven